Ontmoet Bram, dé matchmaker van Gent

– INTERVIEW –

Gentrepreneur Bram Van de Velde richtte FoundME op, een matchmakingplatform voor jonge ondernemers. “Wij matchen op de meest eenvoudige manier jonge ondernemers met een nood aan jonge ondernemers met kennis.” Over een tweetal weken lanceert hij de ‘release candidate’ (betaversie) van het platform. Spannende tijden dus, voor hem en alle andere jonge ondernemers in Gent.

Maar even terug naar hoe het is gestart, nog niet eens zo heel lang geleden.
“Ik heb altijd al met redelijk wat ideeën en kleine projectjes rondgelopen. Het ondernemen zit me dus echt in de genen.
Op een bepaald moment had ik het idee opgevat om een ontworpen tafel in reeks te laten produceren. Alleen ontbrak het me op dat moment wat aan marktkennis. In die periode heb ik ervaren dat het eigenlijk echt niet makkelijk is om de goeie mensen met de juiste kennis te vinden. Daarnaast vind ik het zelf ook belangrijk om anderen te helpen met mijn kennis, mijn netwerk …

Bij andere Gentrepreneurs hoorde ik een gelijkaardige ervaring en toen ging er bij mij een klein belletje rinkelen voor een matchmakingplatform. Een platform dat ondernemers met een nood eenvoudig matcht aan ondernemers met kennis.”

En dan? Van dat kleine belletje naar een launch?

“In juni 2017 heb ik een prototype gebouwd van dat ruwe idee om investeerders ervan te kunnen overtuigen dat er potentieel in zat. Intussen ben ik mijn netwerk altijd blijven bevragen, voeden, laten samenkomen, … Een offline versie, zo te zeggen, van het digitaal platform dat FoundME later zou moeten worden. Maar de feedback van die ruime mix van starters, succesvolle ondernemers, partners en falers heeft er wel voor gezorgd dat ik in een heel vroeg stadium al een pak fouten uit het idee heb weten te halen.

Vier maanden later, in oktober 2017, haalde ik dan de eerste financieringsschijf binnen. Om nog eens drie maanden later een bvba op te starten. Ongeveer zes maanden later hebben we een eerste betaversie van FoundME live gezet met een duizendtal gebruikers. Het is onze ambitie om tegen januari 30.000 gebruikers te hebben.”

Veel van dergelijke platformen schrikken wat af op vlak van complexiteit en aanmeldprocedure. Hoe pakken jullie dat bij FoundMe aan?

“Registreren gaat echt snel en eenvoudig: je selecteert vijf van jouw belangrijkste skills uit een dropdownmenu en kiest op welk niveau je jouw betrokkenheid in een community wil opnemen. Van koffies drinken over freelancen tot co-founden. En dan heb je al meteen toegang tot het platform.”

Benieuwd? Test het zelf mee uit, op de Gentrepreneur-pagina op FoundME: beta.foundme.co/lanes/gentrepreneur

Deze diashow vereist JavaScript.