“Ondernemen is niet van het ene succes in het andere springen.”

EMMA GELAUDE FINAAL AANGEPAST

Afbeeldingsresultaat voor copyrightSophie Staquet: Sophietopia

– INTERVIEW-

Emma Gelaude wou nooit echt model worden, maar haar passie voor ondernemen kreeg wel een boost nadat ze ontdekt werd. Vandaag staat ze aan het hoofd van een personal shopping agentschap, is ze een bekend blogster, heeft ze twee boeken geschreven, aan tal van mode-events en projecten gewerkt en ondertussen 51000 volgers verzameld op Instagram die haar verhaal volgen. Maar het begon allemaal met een gewaagde sprong naar Milaan.

“Ik verhuisde naar Milaan voor modellenwerk. Dat was niet wat ik écht wilde doen, maar ik dacht: ‘Let’s try this’. Het werd uiteindelijk een goede voedingsbodem. Toen ik voelde dat mijn modellencarrière stagneerde ben ik weer naar Gent verhuisd. Het was eind 2005, ik was net 21 geworden en ik vond het hoog tijd om te starten met mijn leven. Ik ben dan al mijn ideeën beginnen opschrijven en heb een gefundeerd businessplan opgesteld – dat heeft ongeveer negen maanden geduurd. Het resultaat was een premium personal shopping en styling bureau. Ik had een mooie website met een goed verhaal maar ik wou en moest mijn credibiliteit opbouwen. Dan ben ik met mijn blog begonnen: om te tonen wat ik doe, wie ik ben, wat ik kan. Het is pas na 4 jaar, in 2011, dat ik mijn eerste opdracht voor de blog kreeg. Dat was meteen Ebay. De bal is toen aan het rollen gegaan en ik heb ondertussen voor de grootste internationale spelers digitale campagnes mogen creëren.”

 Je bent jong gestart.

“Het zat er van kinds af aan al in. Toen ik 10 jaar was, heb ik in een vriendschapsboekje als antwoord op de vraag ‘Wat wil je later worden?’ geschreven: ‘Baas van mijn eigen leven’.”

“Ik heb ook nooit een plan B gehad. Als het niet zou lukken zou ik wel een oplossing vinden. Dat is eigen aan een ondernemende spirit: ik zie nooit een eindpunt. Het is een zoektocht en ergens moet je dat wel wijs vinden. Je moet het wijs vinden om te slalommen en om te gaan met de stress en de tegenslagen. En te beseffen dat enkel jij eindverantwoordelijke bent en het tij kan doen keren. Daar leer je heel veel uit. Ook over jezelf.”

Is dat de boodschap in je laatste boek ‘Make My Dream Work’?

Dat is mijn ondernemersverhaal achter de schermen. Veel mensen volgen mij op sociale media en zien eigenlijk alleen mooie momenten, maar ondernemen is niet van het ene succes in het andere springen. Ik wou die realiteit tonen, dat je je niet slecht moet voelen als je op je bek bent gegaan. Het is gewoon een kwestie van weer op te staan. Geen enkel succesverhaal is een aaneenrijging van hoogtepunten.

Daarom vond ik het ook belangrijk om het boek verder te zetten op social media. Instagram.com/MakeMyDreamWork is een verzamelplaats voor starters en side hustlers die hun droom (willen) realiseren en hier inspiratie en kennis kunnen opdoen rond dagdagelijkse uitdagingen op ondernemersvlak.”

 Is dit het boek dat je aan je 20-jarige zelf had willen geven?

“Amai, had ik het allemaal geweten! Laat ik zeggen: het zou een hele hulp geweest zijn, maar de realiteit is wel dat je soms zaken moet meemaken om echt te beseffen hoe het zit. In het laatste hoofdstuk van het Make My Dream Work-boek schreef ik wel een brief aan mijn 21-jarige zelf. Daarin staat samengevat wat ik dan toch echt had willen zeggen tegen mezelf. Zoals: volg je intuïtie, wees niet zo onzeker, focus op de belangrijke zaken in het leven, weet dat je zult botsen, weet dat je niet de makkelijke weg heb gekozen en pak elke dag positief aan. Be glad to be alive.”

 Hoe belangrijk is het voor jou om te creëren, te maken?

Dat is het liefste wat ik doe. Alles begint met creativiteit. Creativiteit is voor mij een mindset: je geest openzetten voor andere impulsen, die je inspireren waardoor je eigen ideeën verrijkt worden. Iets wat niet op commando is op te roepen, maar eerder komt aanwaaien op rustige momenten zoals in de wagen. Daar heb ik trouwens de beste ideeën, ik maakte hier ook recent een video over.”

Moet alles vernieuwend zijn?

“Ik denk het wel, in die zin dat je iets moet kunnen toevoegen, al is het aan een bestaand idee. Waarom zou je het anders doen?”

Hoe ga jij samenwerkingen aan?

“In het begin stippelde ik mijn parcours uit afgestemd op wat op mijn pad kwam. Nu werk ik eerder proactief en ga ik er zelf achteraan. Mailen, bellen, polsen en zien of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Het moet wel matchen, je moet dezelfde visie delen. Als je dan samenwerkt met partners die zelf ook een sterk verhaal vertellen, wordt het echt een ‘1+1=3’-verhaal en kan je een grote impact creëren. Dat zijn de beste samenwerkingen. “
IMG_20180412_110237169

instagram MAKE MY DREAM WORK https://www.instagram.com/makemydreamwork

instagram EMMA GELAUDE https://www.instagram.com/emmagelaude/

MAKE MY DREAM WORK BOEK https://www.bol.com/nl/p/make-my-dream-work/9200000078953383/?country=BE