Nice to meet you #3: Dries Vanacker


Op geregelde tijdstippen stellen we een inspirerend rolmodel aan je voor. Iemand die je zeker moet kennen omwille van zijn/haar expertise, ervaringen, zot verhaal,…  Maak kennis met Dries Vanacker, onderwijsontwikkelaar aan de Arteveldehogeschool, drijvende kracht achter Gentlestudent en fan van nieuwe technologische snufjes. En van de Joepie.

Wie ben je?

Ik ben Dries Vanacker, 31 jaar, woon in Gent en bij mooi weer kan je me op mijn koersfiets vinden.

Wat doe je?

Ik werk momenteel als onderwijsontwikkelaar aan Arteveldehogeschool. Concreet betekent dit dat ik docenten uit de verschillende opleidingen onderwijskundig ondersteun. Dit omvat ondermeer de implementatie van nieuwe technologieën zoals Virtual Reality, de nieuwe digitale leeromgeving van Arteveldehogeschool -> Canvas LMS,  de implemenatie van de lesopname-omgeving Panopto, het gebruik van Open Badges en het begeleiden van curriculumvernieuwingen. Daarnaast ben ik ook betrokken bij een aantal nationale en internationale projecten die gericht zijn op het innoveren van leren in de 21e eeuw. Twee projecten waar ik momenteel de meeste tijd aan spendeer zijn (1) Gentlestudent en (2) CoCOS. (1) Gentlestudent is een Cities for Learning platform waarbij we studenten en organisaties in Gent met elkaar willen verbinden via de publicatie van leerkansen die gekoppeld zijn aan een aantal 21st century skills. Op die manier kunnen studenten een vrijwillig engagement aangaan om hun skills in een authentieke setting in te zetten. Daarnaast (2) ben ik projectcoördinator van het internationale project CoCOS, waarbij we nagaan hoe studenten, docenten en het werkveld in een proces van co-creatie studiemateriaal future-proof kunnen vormgeven.

Waarom doe je het?

Hoger onderwijs is een boeiende en vooral uitdagende omgeving. Enerzijds ondersteun ik heel erg graag docenten bij het verfijnen van hun onderwijsprocessen en anderzijds ben ik enorm geïnteresseerd in nieuwe evoluties en trends in het hoger onderwijs. Beide interesses probeer ik zo goed als mogelijk te combineren.

Wat moeten we zeker over jou weten?

Ik ben gebeten door nieuwe technologie en ga voortdurend op zoek naar hoe deze mee vorm kunnen geven aan toekomstige vormen van leren, leven en werken. Ik voel me thuis in een omgeving waar creatief out of the box conceptueel wordt nagedacht en maak nadien graag de vertaling naar de concrete praktijk.

Wat is jouw favoriete quote & waarom?

“De mens die zich omringt met feiten, niet toestaat dat hij verrast wordt, geen flits van intuïtie kent, geen veronderstellingen maakt, geen risico neemt, leeft in een afgesloten cel.”

Deze quote is online terug te vinden als een Einstein-quote, maar of Einstein deze uitspraak echt gedaan heeft, ben ik niet zo zeker 😉 . Desalniettemin blijf ik fan van deze quote. Het citaat illustreert namelijk mijn visie op onderwijs, mijn zin voor onderwijsvernieuwing en vooral mijn profiel als innovator voor wat betreft het kwaliteitsvol vormgeven van het leren van morgen.

Wat is jouw favoriete tool & waarom?

De activity app op mijn smartwatch. Ik heb een job die eerder zittend van aard is en moet er af en toe aan worden herinnerd dat ik voldoende moet bewegen. Ik probeer om voor het einde van de dag mijn activity rings tijdig te sluiten vooraleer ik Siri vraag om Netflix op te starten.

Uitsmijter: de Joepie of De Tijd?

Beide? 😉

Meer info over Gentlestudent: https://gentlestudent.gent/

#ingoodcompany