“Ik wil me kunnen focussen op waar het om draait, en dat is mijn idee”

Coöperant Jesse Deschepper van Gentrepreneur Company

GENTREPRENEUR COMPANY / EEN COÖPERANT GETUIGT / 1 >> JESSE

Gentrepreneur Company is de nieuwe cöoperatie waar studenten in Gent risicovrij kunnen ondernemen. De komende maanden stellen wij enkele coöperanten voor. Interesse? Kijk op www.gentrepreneur.gent/company.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Jesse Deschepper (23) is de bedenker van een nieuwe levensfilosofie waar zijn bedrijf het eerste resultaat van is. Maar hij is ook meer dan dat: student, ondernemer, coöperant van Gentrepreneur Company, ‘full-time dreamer en early-riser’, volgens hemzelf. Een gesprek over waarom hij al die dingen tegelijk is en waar hij naartoe wil.

Wie ben jij als ondernemer?

Ik ben een dromer die af en toe realistisch is, maar niet te veel. Ik inspireer graag mensen en start ambitieuze projecten. Ik ben veel bezig met wat er in mij omgaat en met persoonlijke ontwikkeling.

Zo kwam ook jouw bedrijf tot stand.

Alles is twee jaar geleden begonnen toen ik de keuze heb gemaakt om te stoppen met Handelswetenschappen. Ik wist nog niet wat ik wou doen, maar wel dat dit het niet was. Ik ben mezelf dan heel hard tegengekomen en op zoek gegaan naar alles wat te maken had met zelfontwikkeling in alle mogelijke richtingen, in boeken, tal van gesprekken en regelmatig wat yoga. Uiteindelijk vond ik nergens wat ik wou doen, dus waarom zou ik het niet gewoon zelf creëren uit alle aspecten die mij aanstonden?

Ik heb daar toen een naam opgeplakt: Mañawa, een samentrekking van het Maori-woord ‘manawa’, wat hart betekent, en het Spaanse woord ‘maña’, vaardigheid. Dus eigenlijk is Mañawa de skill om je hart te volgen, je richting te vinden en iets te creëren waar je fier op bent en wat je graag doet, elke dag. Het is mijn filosofie.

Dan was het moeilijke nog: hoe gaan we daar een business model van maken? En dat is dan na een brainstorm met business coach Margot (van Gentrepreneur en Idea Factory, red.) ‘Soul Creator’ geworden, het bedrijf dat de Mañawa-filosofie in de markt zal zetten.

“Ik wil mensen helpen een leven te creëren dat voor hen goed voelt”

En wat gaat Soul Creator doen? Je hebt een duidelijke visie. Wat wordt je product?

Ik weet inderdaad heel goed welk gevoel ik wil brengen en wat het resultaat moet zijn, maar zit eigenlijk nog in verschillende fasen van ideeontwikkeling – en dat is ook het toffe.

Ik heb in Handelswetenschappen geleerd dat elke ondernemer verschillende stappen doorloopt: stap 1, je doet een brainstorm, stap 2, je gaat naar een businessmodel, stap 3, je vindt een team – of niet – en stap 4, je voert het uit. Maar ik heb al gemerkt dat het proces ook helemaal anders gaat: je gaat op zoek naar een model, je denkt dat dat model 100% iets is, en uiteindelijk … (maakt met zijn vinger een cirkel ten teken van terugkeren naar het begin). Ik heb al met allerlei mensen gepraat, ook al vanalles opgestart en geprobeerd, maar ik begin te merken dat nu, door een gesprek met Tom (business coach bij Gentrepreneur Company en DO!, red.) de focus ergens anders naartoe zal gaan.

Ik kan nog niet verklappen wat Soul Creator juist zal worden, maar het zal alleszins draaien rond mensen coachen om een leven te creëren dat voor hen goed voelt.

Heb je jezelf een deadline gegeven wanneer je zeker wil zijn over wat je – in welke vorm – op de markt gaat brengen?

Eigenlijk is dat mijn grootste frustratie: je krijgt hier zo veel kansen bij Gentrepreneur en Gentrepreneur Company en dan denk ik bij mezelf ‘komaan, je moet dat… (maakt een grijpbeweging). Ik wil nu echt beginnen’. Nadenken en strategie zijn tof, maar ik wil ook dingen in gang beginnen te trekken. Ik ben dat wel aan het doen, maar wil toch zeker in de komende weken beslissen wat het business model en het minimum viable product gaan worden.

“Je moet doen wat voor jou werkt”

Je staat al eens om vijf uur ’s ochtends op om naar de fitness te gaan, zagen we op je Instagram. Ongedurig?

Dat heeft niks te maken met tijdsdruk of zo, ik word niet wakker denkend ‘ik heb nog zo veel uur om iets gedaan te krijgen’, integendeel. Ik creëer eigenlijk ruimte in mijn dagen om zowel te doen wat ik op school graag doe als wat ik daarbuiten nog wil doen.

Met school bezig zijn, een diploma halen en werken om deel te nemen aan de maatschappij is één ding. En dat doe ik ook graag. Maar werken aan wat je als persoon veel energie geeft en waar je van droomt is iets anders. Door een uur sneller in mijn bed te kruipen en om vijf uur in de fitness te staan heb ik om halfzes, zes uur, nog voor iedereen wakker is, al heel mijn dag gewonnen. Ik heb dan al een work-out gedaan, heb al een gezonde maaltijd gehad en heb misschien al twintig minuten ademhalingsoefeningen gedaan, of mijn ambities opgeschreven. Als ik die dingen al doe aan het begin van de dag, heb ik voor schooltijd nog twee uur waarin ik nog kan werken aan waar ik achter sta. Ik haal alles uit mijn dag.

Ik ben trouwens een ochtendmens. Vrienden vragen ook hoe ik dat doe, maar ik doe dat ‘s ochtends en er zijn anderen die ‘s avonds nog even doorwerken of iets anders doen. Dat is minstens even goed. Je moet doen wat voor jou werkt. Er is niet maar één juiste manier.

Het gaat er dus niet om hoe je het doet, maar dat je het graag doet. Hoe kwam je op het idee om te ondernemen?

Ik had nooit gedacht dat ik wou ondernemen, want ik dacht ten eerste dat je gigantisch veel kapitaal nodig had en ten tweede dat ik ergens een job zou gaan doen als werknemer.

Het eerste is niet waar, want je kan klein beginnen. T-shirts verkopen aan je vrienden is ook ondernemen.

Het tweede is ook niet waar gebleken, want ik heb gemerkt dat gewoon volgen niks voor mij is. Ik hou ervan om buiten de lijnen te kleuren. Ik wil iets kunnen creëren dat voor mij goed voelt en dat andere mensen ook een goed gevoel geeft. Die vrijheid om dat zelf te kunnen creëren en om zelf mensen te zoeken die je kunnen helpen of met wie je kan samenwerken is niet alleen tof, maar je begint ook anders te denken. Van iedereen die je ziet denk je ‘daar kan ik misschien wel eens mee samenwerken of een tof project mee opzetten’.

“Zie je wel dat ik niet de enige ben die nooit stilzit. Bij Gentrepreneur Company is iederéén zo”

Je krijgt bij Gentrepreneur Company administratieve en juridische ondersteuning. We nemen aan dat dat helpt?

Ja, want ik heb wel een achtergrond in boekhouden en wetgeving meegekregen, maar als ik start wil ik – zoals iedereen – niet 50-60 procent van de tijd bezig zijn met het juridische en het boekhoudkundige, zeker omdat mijn concept nog niet helemaal concreet is. Ik wil me kunnen focussen op waar het om draait, en dat is mijn idee ontwikkelen en met mijn product bezig zijn. En dan is Gentrepreneur Company wel een goeie hulp.

Het gaat erom dat je oplossingen zoekt. Wat ik heel belangrijk vind is dat je de combo maakt tussen enerzijds durven te dromen en doorhebben dat er eigenlijk heel weinig is dat niet kan, en anderzijds heel snel kunnen toegeven aan jezelf dat iets niks wordt of je een andere manier moet vinden.

Veel mensen zeggen over iets nieuws ‘dat is niks voor mij’ of ‘dat kan ik niet’, maar er zijn heel weinig dingen die een mens niet kan. De droom die je hebt moet je uitvoeren en je moet daarvoor actie ondernemen, maar er zijn honderdeneen manieren om die te bereiken. Als de ene manier niet marcheert, ga je naar de volgende.

Maar het belangrijkste dat ik volgens mij uit Gentrepreneur Company haal zijn inzichten van mensen die meer ervaring hebben dan ik. Zowel coaches als andere coöperanten. Dat is zoals een boek lezen: een boek van 200 pagina’s kan je op enkele uren doornemen, maar dat zijn de top-punten van iemand die vijftig jaar nodig heeft gehad om dat te leren.

Ik weet nog dat ik na de eerste dag dat ik hier bij Gentrepreneur was geweest thuis kwam en letterlijk zei ‘Zie je wel dat ik niet de enige ben die altijd aan het fantaseren is over het volgende project en niet stilzit. Iederéén is daar zo’. (lacht)

Herkenbaar 🙂

Kan jij ook niet stilzitten, heb je een idee dat je wil verkennen of wil je beginnen te ondernemen met begeleiding en zonder risico? Kijk dan of Gentrepreneur Company ook iets voor jou is: www.gentrepreneur.gent/company


Logo Gentrepreneur Company

Door Jeroen Swinnen / Gentrepreneur
Foto’s Pieter Michiels / Jesse Deschepper